Fincsi sütik egy helyen
Almatorta
Hozzávalók: 12,5 dkg búzaliszt, 10 dkg vaj, 4 dkg cu-
kor, 1 tojás, 1 tk. reszelt citromhéj, csipet só, 60 dkg
savanykás alma, 2 evőkanál citromlé, 4 evőkanál cal-
vados(almalével is helyettesíthető) liszt a kinyújtás-
hoz és vaj a formához.
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 175°-ra, a formát
kikenjük,kilisztezzük. A lisztet 7 dkg vajjal 3 dkg cukorral,
tojással és a citromhéjjal valamint a sóval tésztává gyúrjuk.
A tésztát belenyomkodjuk a formába ugy, hogy pereme is
legyen. A tészta alját megszurkáljuk, és 15 percig elősütjük.
Az almákat negyedeljük, meghámozzuk, kivágjuk a
magházukat, a cikkeket felszeleteljük és tetőcserépszerűen
elhelyezzük a tésztán. 3 dkg vajat felolvasztunk, és a
calvadosszal, a citromlével és a maradék cukorral elkeverve
az almára öntjük. További 30 percig sütjük. Jó étvágyat!!!
Dominó szelet
Hozzávalók: 15 dkg cukor, 2 tojás, 3 evőkanál méz,
1 szelet étcsokoládé, 20 dkg liszt, félcsomag sütőpor, 2 evőkanál
citromlé, 15-20 dkg porcukor
diszítéshez: 3-4 szelet étcsokoládé.
Elkészítés: A porcukrot keverd habosra a tojásokkal, majd
csorgasd bele a megmelegített mézet. Reszeld bele a csoko-
ládét, majd a sütőporral elvegyített lisztet is dolgozd bele.
A masszát simísd a sütőpapírral bélelt tepsibe fél cm vastagon,
majd előmelegített sütőben 175°-on 25-30 perc alatt süsd meg.
Ha kihűlt,a tetejét vond be fehér cukormázzal. Ehhez a citromlevet
annyi porcukorral keverd össze, hogy tejföl állagú legyen.
Vékonyan terísd el a tészta tetején. Ha megszilárdult, vizbe
mártott késsel vágd dominó nagyságú téglatestekre.
Gőzfölött megolvasztott csokoládéval "pettyezd" ki a dominókat.
Jó étvágyat!!!
Gyors almáspite
Hozzávalók: 1,2 kg alma, 4 ek. citromlé, 40 dkg puha vaj vagy
margarin, 25 dkg cukor, 55 dkg liszt, fél tk. fahéj, 3 dkg darált mandula,
só, 1 zacskó vaníliáscukor, 5 tojás, 1 zacskó sütőpor, 6 ek. tejszín,
10 dkg sárgabaracklekvár, a tepsi kikenéséhez margarin.
Elkészítés: Az almát meghámozzuk, 4 felé vágjuk, és a magházát
kiemeljük. A húsát cikkekkre vágjuk, és a citromlével meglocsolva
állni hagyjuk. Közben 15 dkg vajat robotgéppel összekeverünk 10 dkg
cukorral, 18 dkg lissztel, a fahéjjal és mandulával meg 1/4 sóval,
majd kézzel morzsalékossá alakítjuk. A maradék vajat és a maradék
cukorral, a vaníliáscukorral és csipetnyi sóval, robotgéppel habosra
keverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és a tejszínnel
váltakozva hozzáadjuk a sütőporral elvegyített maradék lisztet.
Margarinnal alaposan kikent tepsibe simítjük, sűrűn kirakjuk az
almacikkekkel, és megszórjuk tésztamorzsával. Előmelegített sütőbe
toljuk, és 175°-on kb. 35 percig sütjük. A lekvárt felemlegítjük, és
óvatosan a forró süteményre kenjük. A kihűlt almáspitét tejszínhabbal
kínáljuk. Jó étvágyat!!!